Αντίπαρος

Χρήσιμες Τουριστικές πληροφορίες για τις παραλίες, τ’ αξιοθέατα και την τοπική κουζίνα της Αντιπάρου

Ιστορικό & Αρχαιολογικό Μουσείο

Από το καλοκαίρι του 2016 ξεκινάει η λειτουργία του  ιστορικού λαογραφικού μουσείου Αντιπάρου με σημαντικές αναφορές στον πολιτισμό του αιγαίου ,όπως αρχαία νομίσματα αυθεντικές γκραβούρες του σπηλαίου Αντιπάρου και μιας από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες των Κυκλάδων.

 

 

Image

Σπήλαιο

Η αψιδωτή είσοδο του σπηλαίου έχει πλάτος 20 μ και ύψος περίπου τα 8 μ.Ο πελώριος σταλαγμίτης που βρίσκεται στην είσοδο είναι ο αρχαιότερος της Ευρώπης και χρονολογείται στα 45 εκατομμύρια χρόνια. Κατεβαίνοντας τα 411 σκαλοπάτια προς την καρδιά του σπηλαίου που έχει βάθος πάνω από 10 μέτρα τα συναισθήματα που εναλλάσσονται είναι δέος πρωτόγνωρης συγκίνηση και θαυμασμός. Το σπήλαιο καλύπτει έκταση 5.600 τμ .Η Θερμοκρασία το χειμώνα είναι περίπου 15C και η υγρασία του 65%.Το Σπήλαιο διανοίχθηκε σε ασβεστόλιθο από διάβρωση. Στη αρχή διανοίχθηκε είσοδο και αργότερα με συσσώρευση και πίεσης μεγάλης ποσότητας νερού διανοίχθηκε το χαμηλότερο τμήματά του. Μετά την κένωσή του από τα νερά άρχισε ο στολισμός του από σταγονοροή.

Image

Φαγητό

Η Αντίπαρος φημίζετε για το φρέσκο ψάρι αι τα πολλά χταπόδια τα κατσίκια και τα αγριοκούνελα .Ακόμα για τα περίφημα τυριά της και ιδιαίτερα για την ξυνομεζύθρα. Και βέβαια για το ντόπιο κρασί και την τσικουδιά.

 

Image

Πεζοπορία

Στην Αντίπαρο ο επισκέπτης εκτός από βόλτες μέσα στην χώρα στο κάστρο και στην διαδρομή έως το σπήλαιο μπορεί να απολαύσει το περίπλους του νησιού με καραβάκι γιατί μπορεί να προσεγγίσει θαλασσοσπηλιές να δει απόκρημνες παραλίες και να ανακαλύψει μαγευτικούς σμαραγδένιους κόλπους. Για τους λάτρεις της φύσης ιδανική πρόταση είναι τα μονοπάτια του νησιού. Από τα ferry boat μέχρι την 3η ψαραλική μπορεί κάποιος να ακολουθήσει την ακτογραμμή και να ανακαλύψει τις 3 κοντινές παραλίες. Από το σιφνέικο προς το camping και κατάληξη τον Άγ. Σπυρίδωνα είναι μια υπέροχη διαδρομή. εύκολη με διάρκεια μιας ώρας και προσφέρεται για οικογένεια. Εξίσου εύκολη είναι και αυτή από το σιφνέικο προς τον Σταυρό. Το μονοπάτι λήγει στην κορυφή του βουνού στα 91μ με πανοραμική θέα όλου τοι οικισμού.

Image

Παραλίες

Η Αντίπαρος αγκαλιάζεται από εκπληκτικές παραλίες .Από την μία πλευρά ήρεμα νερά με χρυσές αμμουδιές και από την άλλη κατακόρυφα βράχια με σπληλές σμιλεμένες από το ανοικτό πέλαγος και τους ανέμους. Καταδύσεις wind surfing kite surfing mountain biking είναι από τις δραστηριότητες που προσφέρει το νησί ενώ στα νότια σας περιμένει ο επιτάφιος να ανακαλύψετε το μορφολογικό του ενδιαφέρον. Με εύκολη πρόσβαση από τον οικισμό μόλις 5 λεπτά με τα πόδια βρίσκονται οι εξής παραλίες Οι Ψαραλυκές με τιν 1η και την 2η η Παναγία το σιφνέικο (η Sunset beach) στο οποίο πας με τα πόδια από την πλατεία 500μ ή με το αυτοκίνητο περιφερειακά. Επίσης ο Αγ. Σπυρίδωνας το camping και η παραλία του Καλάργυρου με τα καθάρια γαλαζοπράσινα νερά που εκπλήσσουν.

 


Πηγή www.antiparos.gr
Image